Mindfulness in Amsterdam-West

Stress. Soms voelt het alsof je nauwelijks invloed hebt op wat het met je doet. En je bent niet de enige. In onze gehaaste maatschappij hebben steeds meer mensen last van stressgerelateerde klachten. 

Herkenbaar? Doe mee met de training Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) en ontdek hoe jij de touwtjes van jouw gemoedstoestand steviger in handen krijgt.

Vraag en antwoord

Klik op de vraag om het antwoord  te lezen.

Wat is Mindfulness?

Mindfulness kent 2 definities. Hieronder lees je ze.

1. een gemoedstoestand

Mindfulness is je vermogen om helemaal aanwezig te zijn in het nu. In dit moment dus. Bewust van wat je doet en waarom je dat doet. En: zonder overdreven reactief of juist overweldigd te reageren op wat er om je heen gebeurt.

Klinkt logisch, toch? Misschien denk je: ‘Doe ik dat niet dagelijks?’. Maar: hoe vaak zijn jouw gedachten ergens waar je ze niet per se wilt hebben? Of kom je in een vicieuze cirkel van gedachten over het verleden of de toekomst terecht? Zeg eens eerlijk: Hoe vaak ben jij met je volledige aandacht in het hier en nu aanwezig?

2. een training

De training heet voluit Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). In deze ‘aandachtstraining’ leer je de gemoedstoestand uit de eerste definitie kennen. En: in je voordeel te gebruiken.

De volledige training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2 uur en 15 minuten per keer. Deze training volg je met een kleine groep mensen.

Je kunt de training ook individueel volgen. Dan duurt elke bijeenkomst ongeveer 50 minuten.

Wat heb je aan Mindfulness?

Mindfulness helpt als je:

 • je beter wilt kunnen concentreren;
 • creatiever wilt zijn;
 • minder wilt piekeren;
 • minder angstig wilt zijn;
 • van burn-out- of overspannenheidsklachten af wilt;
 • beter wilt slapen;
 • bewuster wilt genieten.

In de training leer jij praktische technieken die je door lastige momenten heen helpen. Maar die je ook vol laten genieten van de mooie momenten.

Je leert op een andere manier met de stroom aan informatie in je hoofd om te gaan. Dat het best oké is om je af en toe rot te voelen. Je merkt dat je onprettige ervaringen en situaties beter een plaats geeft. En: goeie kans dat ook je concentratievermogen een positieve boost krijgt.

Het mooie? Het maakt niets uit wat je leeftijd, achtergrond, geslacht of voorgeschiedenis is. Iedereen kan ‘mindful’ zijn.

Waar komt Mindfulness vandaan?​

Vipassana: een eeuwenoude meditatietechniek

Mindfulness wordt al 2.000 jaar toegepast in het Boeddhisme, in de vorm van de aandachtstraining Vipassana. Dit staat letterlijk voor ‘helder inzicht’; de dingen zien zoals ze werkelijk zijn.

Vertaald voor de Westerse wereld

Jon Kabat-Zinn heeft de principes van Vipassana ‘vertaald’ naar de 8-weekse cursus Mindfulnesss Based Stress Reduction (MBSR). Hij ontwikkelde de cursus zo, dat het in onze Westerse wereld praktisch toepasbaar is.

Jon Kabat-wie?

Jon Kabat-Zinn. De Amerikaanse hoogleraar en wetenschapper die Mindfulness heeft ontwikkeld. En er verschillende boeken over heeft geschreven. Hij heeft gezorgd dat artsen en psychotherapeuten het kunnen toepassen. Mindfulness wordt tegenwoordig namelijk ook in de medische wereld vaak ingezet, bijvoorbeeld bij piekeren, pijn en burn-outklachten.

Waarom Mindfulness bij ons?

De inhoud van de 8-weekse training is in de basis hetzelfde, waar je ‘m ook volgt. Dat betekent dat onder andere de docent het verschil maakt. Jasper van Eeden, aangenaam. Geboren in 1980 in Harderwijk. Wonend in Amsterdam West.

Pasfoto 04 klein

Professioneel luisteraar
Mijn passie is kennis overbrengen. Ik luister naar je om te horen wat jij nodig hebt. En pas als je dat krijgt, ben ik tevreden. Persoonlijk dus, en niet op de automatische piloot. Dit doe ik als erkend docent Mindfulness, als coach, maar ook als communicatietrainer en als ontwerper van lesmateriaal.

Ervaringsdeskundige
Ik heb Mindfulness ontdekt toen ik een langere periode niet goed in mijn vel zat. Ik heb het ingezet om, stukje bij beetje, uit die moeilijke periode te komen. Daar pluk ik nog steeds dagelijks de vruchten van.  Nu vind ik het heel waardevol om mensen te helpen met hun persoonlijke situatie. Wie je ook bent en wat je achtergrond ook is.

Mijn achtergrond
Ik ben opgeleid tot docent Mindfulness bij Mindful Academy Solterreno. Daarnaast heb ik succesvol een HBO-opleiding Communicatie afgerond. Ik houd me dagelijks bezig met het overbrengen van kennis.

In mijn training krijg jij…

 • Persoonlijke aandacht. De groep bestaat uit maximaal 8 mensen. Daardoor is er genoeg ruimte voor de persoonlijke aandacht die jij nodig hebt. Tijdens de les, maar zeker ook daarbuiten. En blijf je liever op de achtergrond? Ook dat is natuurlijk helemaal prima.
 • Respect. Al je groepsgenoten zitten in de groep met een reden, net als jij. Je gaat merken dat er daardoor al snel een prettige verbondenheid ontstaat.
 • Geborgenheid en veiligheid. Jij deelt wat jij wilt delen. Niet meer en niet minder. En: wat je deelt blijft binnen de groep.

Welke mogelijkheden heb je?

Groepscursus

De 8-weekse cursus Mindfulness volg je in een groep met maximaal 9 mensen.

Deze variant kost 275 euro inclusief btw als je zelf betaalt. Als je werkgever betaalt, komt er 21% bij.

De cursus bestaat uit 8 lessen van ongeveer 2 uur en 15 minuten. Vooraf krijg je een telefonisch intakegesprek.

Individuele Begeleiding

Je kunt een cursus Mindfulness ook individueel volgen. Of samen met een bekende.

Deze variant kost 85 euro per sessie voor 1 persoon, of 65 euro per persoon voor 2 personen. Plus 21% als je werkgever betaalt.

Deze sessies duren 50 tot 75 minuten per stuk. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden.

In English

Your teacher provides the course in English just as gladly as he does in Dutch. 

It is possible to book an individual, dual or group course of Mindfulness in English. Prices depend on the amount of attendees.

Please fill in the form on the top of this page with your wishes or e-mail me on jasper@eeden.org. I will gladly get back to you.

Waar is de cursus?

Je krijgt de cursus Mindfulness van eeden.org in Paramedisch Centrum Admiraal de Ruyter. In Bos en Lommer, dichtbij het Westerpark.

Adres:
Admiraal de Ruijterweg 430-432
1055 NE Amsterdam

Website: www.admiraalderuyter-site.nl

Agenda Mindfulness

Cursus Mindfulness (MBSR, 8 weken)

Start: nog niet gepland
Op de hoogte blijven? Vul het formulier op deze pagina in en je krijgt een mailtje zodra de volgende startdatum bekend is.
Plekken beschikbaar: ja
(aanmelden via formulier, maximaal 9 deelnemers)

Stiltedag

Datum: nog niet gepland
Plekken beschikbaar: ja (voorrang deelnemers MBSR)

Meld je aan of stel een vraag

  MEDITATIES

  Hieronder vind je verschillende begeleide meditaties die je zelf thuis kunt gebruiken.

  Bewust omgaan met gedachten

  Deze meditatie helpt je om anders om te gaan de stroom van gedachten die je ervaring van het moment kan domineren. Je traint jezelf om minder overweldigd te raken door deze gedachten.

  Tijdsduur: 20 minuten

  Taal: Nederlands

  Bodyscan

  De Bodyscan meditatie (of lichaamsscan) wordt ook wel een ‘reis door het lichaam’ genoemd. Dit type meditatie wordt gebruikt in sessies 1, 2 en 8 van de MBSR-cursus. 

  Tijdsduur: 29 minuten

  Taal: Nederlands

  3-staps Ademruimte

  Je kunt deze korte meditatie op elke plek en op elk moment van de dag inzetten. Je helpt jezelf zo om te resetten. Om uit je automatische piloot te komen. En daarmee om bewuste keuzes te maken in het dagelijks leven.

  Tijdsduur: 6,5 minuten

  Taal: Nederlands

  3-staps Ademruimte bij stress

  Deze korte meditatie helpt je om anders met stressvolle momenten om te gaan. Je kunt deze meditatie op elk moment van de dag inzetten. Je helpt jezelf zo om de scherpe randjes van het stressvolle moment af te halen en om bewustere keuzes te maken.

  Tijdsduur: 5 minuten

  Taal: Nederlands

  De docent stelt zich voor

  Prettig kennis te maken! In dit filmpje stel ik me voor en vertel ik iets meer over Mindfulness. Ook adviseer ik je om deze website te bezoeken. Maar: daar ben je al. 🙂