Meer over Mindfulness

Je hoort steeds meer over Mindfulness. Maar… Wat is het eigenlijk precies? Wat heb je eraan? En waar komt het vandaan? De antwoorden op deze belangrijke vragen lees je hieronder.

Klik op de icoontjes om meer over de onderwerpen te lezen.

Druk of klik op een icoontje hieronder om meer over dat onderwerp te lezen.

Wat is Mindfulness?

Mindfulness betekent 2 dingen. Het staat voor leven in het hier en nu. En het is een training waarin je leert hoe je dat doet.

Waar komt Mindfulness vandaan?

De Amerikaanse wetenschapper Jon Kabat-Zinn 'vertaalde' het eeuwenoude Boeddhistische Vipassana naar wat wij kennen als Mindfulness.

Wat heb je aan Mindfulness?

Je leert praktische technieken om je stress te verminderen. Die je met lastige momenten helpen omgaan. Maar die je ook vol laten genieten van mooie momenten.

Waarom Mindfulness bij ons?

Bij de training maakt de docent het verschil. Jasper van Eeden, aangenaam.

Wat is Mindfulness?

Mindfulness kent 2 definities. Hieronder lees je ze.

1. een gemoedstoestand

Mindfulness is je vermogen om helemaal aanwezig te zijn in het nu. In dit moment dus. Bewust van wat je doet en waarom je dat doet. En: zonder overdreven reactief of juist overweldigd te reageren op wat er om je heen gebeurt.

Klinkt logisch, toch? Misschien denk je: ‘Doe ik dat niet dagelijks?’. Maar: hoe vaak zijn jouw gedachten ergens waar je ze niet per se wilt hebben? Of kom je in een vicieuze cirkel van gedachten over het verleden of de toekomst terecht? Zeg eens eerlijk: Hoe vaak ben jij met je volledige aandacht in het hier en nu aanwezig?

2. een training

De training heet voluit Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). In deze ‘aandachtstraining’ leer je de gemoedstoestand uit de eerste definitie kennen. En: in je voordeel te gebruiken.

De volledige training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2 uur en 15 minuten per keer. Deze training volg je met een kleine groep mensen.

Je kunt de training ook individueel volgen. Dan duurt elke bijeenkomst ongeveer 50 minuten.

Wat heb je aan Mindfulness?

Mindfulness helpt als je:

  • minder wilt piekeren;
  • minder angstig wilt zijn;
  • van burn-out- of overspannenheidsklachten af wilt;
  • je beter wilt kunnen concentreren;
  • creatiever wilt zijn;
  • beter wilt slapen;
  • meer wilt genieten.

In de training leer jij praktische technieken die je door lastige momenten heen helpen. Maar die je ook vol laten genieten van de mooie momenten.

Je leert op een andere manier met de stroom aan informatie in je hoofd om te gaan. Dat het best oké is om je af en toe rot te voelen. Je merkt dat je onprettige ervaringen en situaties beter een plaats geeft. En: goeie kans dat ook je concentratievermogen een positieve boost krijgt.

Het mooie? Het maakt niets uit wat je leeftijd, achtergrond, geslacht of voorgeschiedenis is. Iedereen kan ‘mindful’ zijn.

Waar komt Mindfulness vandaan?​

Vipassana: een eeuwenoude meditatietechniek

Mindfulness wordt al 2.000 jaar toegepast in het Boeddhisme, in de vorm van de aandachtstraining Vipassana. Dit staat letterlijk voor ‘helder inzicht’; de dingen zien zoals ze werkelijk zijn.

Vertaald voor de Westerse wereld

Jon Kabat-Zinn heeft de principes van Vipassana ‘vertaald’ naar de 8-weekse cursus Mindfulnesss Based Stress Reduction (MBSR). Hij ontwikkelde de cursus zo, dat het in onze Westerse wereld praktisch toepasbaar is.

Jon Kabat-wie?

Jon Kabat-Zinn. De Amerikaanse hoogleraar en wetenschapper die Mindfulness heeft ontwikkeld. En er verschillende boeken over heeft geschreven. Hij heeft gezorgd dat artsen en psychotherapeuten het kunnen toepassen. Mindfulness wordt tegenwoordig namelijk ook in de medische wereld vaak ingezet, bijvoorbeeld bij piekeren, pijn en burn-outklachten.

Waarom Mindfulness bij ons?

De inhoud van de 8-weekse training is in de basis hetzelfde, waar je ‘m ook volgt. Dat betekent dat onder andere de docent het verschil maakt.

Pasfoto 04 klein

Jasper van Eeden, aangenaam. Geboren in 1980 in Harderwijk. Wonend in Amsterdam West.

Professioneel luisteraar
Mijn passie is kennis overbrengen. Ik luister naar je om te horen wat jij nodig hebt. En pas als je dat krijgt, ben ik tevreden. Persoonlijk dus, en niet op de automatische piloot. Dit doe ik als erkend docent Mindfulness, als coach, maar ook als communicatietrainer en als ontwerper van lesmateriaal.

Ervaringsdeskundige
Ik heb Mindfulness ontdekt toen ik een langere periode niet goed in mijn vel zat. Ik heb het ingezet om, stukje bij beetje, uit die moeilijke periode te komen. Daar pluk ik nog steeds dagelijks de vruchten van.  Nu vind ik het heel waardevol om mensen te helpen met hun persoonlijke situatie. Wie je ook bent en wat je achtergrond ook is.

Mijn achtergrond
Ik ben opgeleid tot docent Mindfulness bij Mindful Academy Solterreno. Daarnaast heb ik succesvol een HBO-opleiding Communicatie afgerond. Ik houd me dagelijks bezig met het overbrengen van kennis.

In mijn training krijg jij…

  • Persoonlijke aandacht. De groep bestaat uit maximaal 8 mensen. Daardoor is er genoeg ruimte voor de persoonlijke aandacht die jij nodig hebt. Tijdens de les, maar zeker ook daarbuiten. En blijf je liever op de achtergrond? Ook dat is natuurlijk helemaal prima.
  • Respect. Al je groepsgenoten zitten in de groep met een reden, net als jij. Je gaat merken dat er daardoor al snel een prettige verbondenheid ontstaat.
  • Geborgenheid en veiligheid. Jij deelt wat jij wilt delen. Niet meer en niet minder. En: wat je deelt blijft binnen de groep.